Pogosto zastavljena vprašanja

Za strokovno izdelanimi strešnimi kritinami je vedno potrebna prezračevana zračna reža debeline najmanj 5 cm, kjer ogret zrak odhaja po principu efekta roga, nadomešča pa ga zrak enake temperature kot je zrak okolice. Pri sistemu Generon je najmanjša debelina prezračevane zračne reže 7,5 cm, zato kroženje zraka, ki se uporablja pri strešni kritini, zagotavlja še intenzivnejši hladilni učinek, kar pomeni, da se moduli Generon ne segrevajo bistveno bolj kot sončni kolektorji na strehi. Zahvaljujoč temu je energija, ki jo je mogoče proizvesti s sistemom Generon, na letni ravni enaka kot pri strešnih sistemih on Roof z enako močjo.

Tako imenovani konektorji MC 4, ki jih uporabljamo, se že desetletja proizvajajo in uporabljajo v solarni industriji. V zadnjih desetletjih je bilo po vsem svetu proizvedenih več deset milijard enot. Zanesljivost konektorjev, ki jih vgrajujemo, je odlična, zato je tveganje za okvaro majhno.

 

Če bi nam Sonce za energijo, ki jo oddaja na streho povprečne družinske hiše, zaračunavalo kot dobavitelji električne energije, bi ji morali letno plačati več tisoč eurov. Na srečo pa lahko vsakdo brezplačno uporablja sončno energijo na svojem zemljišču. Za uporabo sončne energije v zasebne namene ni potrebno plačati davkov ali dajatev.

Najboljša lega za postavitev je na strehe, obrnjene proti jugu, z naklonom 35 stopinj. Majhno odstopanje od optimalne orientacije proti vzhodu ali zahodu ne pomeni nesprejemljive izgube proizvodnje energije. Tudi pri odstopanju od optimalnega kota naklona za 5-10 stopinj ni bistvene izgube. Naši strokovni svetovalci vam bodo pomagali pri izbiri optimalne podobe kritine, da bo videz strehe čim lepši.

Terran Generon je zaenkrat mogoče vgraditi le v kritino Terran Zenit in Terran Rundo.

Samo v primeru, če se obstoječa strašna kritina prenovi v Terran Zenit ali Rundo tako, da so izpolnjeni pogoji za kritino.

  • min. 7,5 cm prezračevane zračne reže
  • visoka toplotna odpornost, folija z dolgo življenjsko dobo (strešna folija z dolgo življenjsko dobo (MediFol Generon Longlife / MediFol Generon LongLife Plus / Medifol TOP 270 / MediFol Silver)
  • minimalni naklon

Dimenzije strešnika linije Terran Generon so 330 mm x 420 mm, tako kot strešniki Terran Zenit ali Rundo.

En modul Terran Generon ima nazivno moč 15 Wp, pri vgradnji 11,1 kos/m2 pa to znese 167 W/m2.

Za polje z nazivno močjo 1 kWp je potrebnih približno 6 m2 strešne površine.

Uporabijo se lahko neprekinjeni deli strehe s pravilno orientacijo. Od robov strešne površine (čelni rob, zidni rob, sleme, kap, žlota) in strešnih konstrukcij (dimnik, strešno okno itd.) je treba pustiti vsaj za dva strešnika (približno 60 cm) prostora. Te strešne površine je treba prekriti s strešniki Terran Zenit.

Da, lahko ga vgradite ob upoštevanju omejitev, ki na splošno veljajo za solarne sisteme. V isti tokokrog je mogoče povezati samo odseke z enako orientacijo in kotom naklona.

Dejstvo je, da solarni paneli najbolje delujejo na neposredni sončni svetlobi, pod pravim vpadnim kotom in pri nizkih temperaturah. Vendar pa proizvajajo tudi v oblačnem vremenu in lahko delujejo celo z 50-90-odstotno učinkovitostjo. Ker solarni paneli večino časa delujejo pri delni obremenitvi, so današnje tehnologije še posebej pozorne na to, da bi zagotovile čim bolj učinkovito delovanje tudi v tem območju.

Pri proizvodnji solarnih plošč se uporabljajo kositer, baker, silicij, plastika, aluminij in steklo. Zahvaljujoč novim predpisom Evropske unije, tudi za solarne panele velja obveznost zbiranja in recikliranja.

To pomeni, da bodo paneli po izteku življenjske dobe razstavljeni, njihove sestavne dele pa bo uporabilo drugo podjetje, ki se ukvarja s solarnimi paneli. Ker so sestavni deli izdelani iz visokokakovostnih materialov, jih je veliko lažje in ceneje ponovno uporabiti kot izdelati nove.

Zahvaljujoč visoko kakovostnim materialom in temeljiti izdelavi so solarni paneli izjemno odporni na vremenske vplive. Plošče iz kaljenega stekla zagotavljajo odlično zaščito pred točo, vetrom in drugimi mehanskimi vplivi. Del postopka certificiranja vključuje spuščanje jeklenih kroglic na solarno ploščo z določene višine, kar simulira padanje toče.

Ker solarne plošče nimajo gibljivih delov, ni okoliščin, v katerih bi se med normalno uporabo lahko pokvarile.

Streha, prekrita s Terran Generonom nudi popolno zaščitno in hkrati zagotavlja izjemno estetsko prednost, zato je njeno vrednost težko primerjati s klasičnimi velikopanelnimi sistemi, dejstvo pa je, da je cena višja. V Sloveniji znaša mesečna poraba električne energije povprečnega gospodinjstva po dnevnem števcu 500 kWh. Letne potrebe po električni energiji tega gospodinjstva lahko zagotovi sistem solarnih panelov Terran Generon z zmogljivostjo 5 kWp , ki je optimalno usmerjen.

Najprej se odlikuje po svoji estetiki. Postavitev in videz sončnih celic sta enaka kot pri klasičnih strešnikih. Ni nepotrebnega preboja strehe, kar daje nepremičnini vrhunski videz in povečuje njeno vrednost.

Ker ni ločene nosilne konstrukcije, je teža strešne konstrukcije bistveno manjša kot pri klasičnem sistemu solarnih panelov.

Druga prednost Terran Generona je, da ga je mogoče kadarkoli razširiti, odvisno od strešne površine, ki ustreza zahtevam.

Za razliko od večine sistemov z velikimi paneli so solarni paneli Terran Generon izdelani in sestavljeni na Madžarskem. Zato je v primeru kakršnega koli vprašanja ali morebitne težave rešitev enostavno in hitro dosegljiva. Za delovanje naših solarnih strešnikov Generon nudimo 25-letno garancijo.

Za Generon okvare niso značilne, če pa se ugotovi, da je modul v okvari, ga je mogoče preprosto zamenjati. Okvara enega modula ne povzroči izpada celotnega tokokroga. Pomembno je vedeti, da okvara ene plošče povzroči izgubo moči 15 Wp, kar je v primerjavi s skupno močjo zanemarljivo, zato za potrošnika ni opazne spremembe.

Naknadna vgradnja je mogoča, vendar le, če je vaša hiša pokrita s strešniki Terran Rundo ali Terran Zenit, saj je Generon združljiv le z njimi. Če je bila streha prej prekrita z drugimi izdelki, jih je treba zamenjati s strešniki Rundo ali Zenit, da bi lahko vgradili strešnike Generon.

Letne potrebe povprečnega gospodinjstva po električni energiji lahko pokrije sistem solarnih panelov Terran Generon z močjo 2,5 kWp, ki je optimalno usmerjen.

Zaprosite za našo individualno ponudbo, v le nekaj minutah! Zahtevajte ponudbo